Editorial - desembre 2009  Número 11

En aquest número Perifèria té el privilegi de mostrar no només la diversitat d'investigacions que s'estan emprenent, sinó també el propi esdevenir de l'antropologia al nostre entorn acadèmic a través de dues figures que han estat referencials per a molts doctorands i doctorandes del nostre país, Lluís Mallart i Joan Prat. Les qüestions i interessos que han anat marcant la trajectòria d'ambdós cobren rellevància en un moment en el qual la formació i l'ofici antropològic han de reformular-se i posicionar-se davant el canvi universitari.

El repte és seguir conservant la versatilitat i l'amplitud del camp d'investigació que caracteritza la disciplina. Els articles que presentem en aquest número adonen d'això.

Dos articles ens situen en diferents escenaris llatinoamericans. Luis Afonso Salturi ens condueix al sud de Brasil, mostrant-nos com el paranismo a mitjans de la dècada de 1920 es va constituir com un moviment integrat que polítics, intel.lectuals i artistes es van implicar en la definició d'una identitat local. Susana R. Presta ens trasllada a Argentina, als discursos i pràctiques vigents sobre el comerç just, que impregnen les agendes oficials com estratègia per al desenvolupament local. D'altra banda, l'antropologia de la salut és una de les línies que estan guanyant més impuls en aquests dies, en gran mesura gràcies a professionals de l'àmbit sanitari que s'estan incorporant a la disciplina. Amb això s'està enriquint la lectura antropològica de les pràctiques, les institucions i la construcció de la malaltia i els/as pacients. Una prova d'això és l'objecte d'estudi sobre el qual versen les tesines que presentem, o l'article que diverses autores del departament d'infermeria de la Universitat Rovira i Virgili ens ofereixen sota el títol Tecnología médica en el embarazo. Usos y representaciones.

Però sens dubte, és crucial en aquests moments impulsar la difusió del coneixement antropològic i iniciatives de treball col.laboratiu, que aportin valor social a la nostra pràctica investigadora. és per això que en aquest nombre volem donar rellevància a propostes de treball i participació, com les quals presentem en la secció de convocatòries; o a pràctiques de difusió tan assumibles com efectives, com la qual es va realitzar en el marc de la 1ª Jornada Etnografia i Perifèria, en la qual es van exposar pòsters elaborats per l'alumnat d'Antropologia Social i Cultural de la UAB.

Esperem amb això no només contribuir a reflectir la intensa activitat que es desenvolupa, sinó animar a sumar esforços i coneixement.



Consell Editorial Revista Perifèria
inici links