Editorial - juny 2010  Número 12

El passat mes d'abril l'antropòloga Dolores Juliano va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que la Generalitat concedeix cada any a personalitats i entitats que s'han destacat pel seu servei a Catalunya, en la defensa de la seva identitat o al àmbit cívic i cultural.

Just uns dies abans d'aquest esdeveniment, rebíem l'entrevista que Dolores Juliano va concedir a unes companyes del Projecte Entrevistes (promogut per Montse Clua, UAB). Sens dubte, no hi ha millor aval per a aquest reconeixement que la lectura d'aquest diàleg. En ell es descobreix l'aposta contínua de Dolores Juliano per una mirada antropològica sensible i implicada amb la realitat social. Una mirada que ha seguit atenta als col.lectius vulnerables i estigmatitzats, i ens ha permès gaudir d'una producció extensa i diversa: des de l'antropologia de l'educació, als estudis sobre els moviments migratoris i gènere. La visió d'aquesta antropòloga argentina, establerta a Barcelona des de 1977, a més de constituir un referent per al món acadèmic, ha estat per fi un servei reconegut oficialment.

També són prova del pols social de la investigació antropològica, els treballs que tenim l'ocasió de difondre en aquest número de Perifèria. Magdalena Slavkov ens introdueix en les estratègies migratòries de la població gitana búlgara a Espanya; Julia Vich, Aurora González i Jordi Grau, ens proporcionen un marc d'anàlisi per apropar a l'adopció internacional, una de les formes d'adscripció de nens que ha crescut en la nostra societat; Isabel Márquez, ens ofereix una perspectiva narrativa diferent de la malaltia mental, la del propi malalt, i Stefano Portelli, documenta i analitza una iniciativa multidisciplinària orientada a reinventar un barri barceloní, Bon Pastor, afectat per la transformació urbanística.

Volem agrair a tots / es ells / es, a Dolores Juliano, aquest acostament antropològic a realitats problemàtiques i evocadores de la nostra societat. No volem deixar tampoc d'assenyalar la contribució creixent de col.legues que aporten les seves ressenyes bibliogràfiques sobre títols recents i ja clàssics. Sens dubte, els seus treballs ajuden a aquesta visió panoràmica que ofereix la nostra disciplina.



Consell Editorial Revista Perifèria
inici links